Alt om bil

Derfor bør du ikke kjøre på vinterdekk om sommeren

vinterdekk om sommeren

Farlig og dyrt å kjøre med vinterdekk om sommeren

Har du vurdert å kjøre ned de gamle vinterdekkene om sommeren og legge på nyinnkjøpte til høsten? Eller tenker du at det ikke haster med å få lagt om, så lenge vinterdekkene er piggfrie? På NAF sine sider står det at:

Piggdekk kan kun brukes fra og med 1. november og til og med første søndag etter 2. påskedag. I Nordland, Troms og Finnmark kan piggdekk kun brukes fra og med 16.oktober til og med 30. april. 

Det er flere klare årsaker til at fagfolk gir klare anbefalinger om å ikke droppe dekkskifte sommerstid.

Farlig å kjøre med vinterdekk om sommeren

– Vinterdekkene er av en mykere gummiblanding, tilpasset kalde forhold. Når det blir varmt i luften vil du ha nedsatt styringskontroll på bilen ved brå manøvreringer,  sier servicemarkedssjef Preben Strøm-Wilhelmsen, ved verkstedet på Erik Arnesen Bryn.

– De myke vinterdekkene vil oppføre seg svært dårlig på våt og varm asfalt. Det blir litt som å kjøre med sommerdekk om vinteren, advarer han.

NAF opplyser på sine sider om økt bremselengde:

En test vi har utført viser at piggfrie dekk ved 80 kilometer i timen i 6 varmegrader på våt asfalt har 10,5 meter lenger bremsestrekning enn sommerdekk. Ved 50 kilometer i timen i 20 varmegrader er bremsestrekningen 14,5 meter lenger enn med sommerdekk.

Hva med piggfrie dekk på sommeren?

Nils Sødal er kommunikasjonsrådgiver i NAF, og sier i et sitat til Aftenposten om bruken av vinterdekk på sommerstid at:

– Det er absolutt ikke greit å bruke piggfrie vinterdekk på sommeren, det kan være livsfarlig. Vinterdekk er ikke er laget for bruk i sommervær og gir økt bremselengde, mindre sidestabilitet og større sjanse for vannplaning.

Les mer: Skifte til sommerdekk selv?

Vinterdekk på sommerføre gir også økt risiko for vannplaning

– Det er dårligere dreneringsevne av vann på vinterdekk enn sommerdekk, og faren for vannplaning er derfor større, forteller Preben.

Et piggfritt vinterdekk får vannplaning før et godt sommerdekk risikerer det samme, og risikoen øker jo mer slitt dekket er.

Dyrt er det også

Sikkerhet er det viktigste argumentet for å sørge for riktige dekk til riktig årstid. Det er likevel verdt å nevne at det i tillegg er en dyr løsning å la være:

  • Du kan ilegges bot for å kjøre med piggdekk på sommerstid
  • Drivstoffbruken øker
  • Dekkene slites vesentlig raskere ned

Bestill dekkskift for din Volkswagen her

Bestill dekkskift for din Audi her

Piggdekkgebyr Oslo 2021

Fra 1. november 2021 til 24. april 2022 må du ha piggdekkoblat om du skal gjøre gjennom eller i Oslo. Her kan du lese mer om priser og regler når det gjelder piggdekkoblat for ulike kjøretøy.

 

 

Kilder: NRK, NAF, Aftenposten, Oslo kommune