Alt om bil

Derfor utelukker ikke EU-kontroll service på bil

EU-kontroll

EU-kontroll vs service på bil

EU-kontroll bil: Er du en av de som lurer på hvorfor ikke EU-kontroll utelukker service på bilen din? Statens Vegvesen skriver dette i forbindelse med betydningen av en en slik kontroll:

Utelukker ikke service

EU-kontrollen er viktig for trafikksikkerheten og miljøet (…), men: (…) at bilen er nylig EU-godkjent er ingen garanti for at bilen er feilfri.

Det kan for mange virke merkelig at en EU-kontroll ikke kan utelukke en service, men dette er to helt ulike gjennomganger av bilen din.

EU-kontroll

Åsmund Juul Auk er servicesjef hos Erik Arnesen, Foto: Erik Arnesen

EU-kontroll bil når?

Vår Servicesjef på personbil i Erik Arnesen, Åsmund Juul Auk, forsøker å klare opp i forskjellene på de to kontrollene.

– En EU-kontroll er en kontroll som kreves hvert 2 år etter at bilen er fylt 4 år. Dette er alle biler pålagt å følge etter Statens Vegvesens regler.

Derfor utelukker ikke EU-kontrollen service på bilen

Vegvesenets beskriver EU-kontroll som: en kontroll som skal sikre at kjøretøyet holdes i trafikksikker og miljømessig akseptabel stand.

For å konkretisere hva dette innebærer, gir statens vegvesen sjekk av mønsterdybden på dekkene som et eksempel. Finner kontrolløren ut at dekkene er slitt, er allikevel ikke dette noe man skal notere som en “mangel” under EU-kontroll dersom mønsterdybden oppfyller minimumskravet.

Åsmund utdyper:

– Forskjellen er at en EU-kontroll tar for seg den tilstanden bilen er etter forskriftene fra statens vegvesen der og da.

EU-kontroll

Når bilen skal inn til service er det derimot en annen rutine forklarer han:

– Ved en service ser man både på dagens tilstand og tilstanden på bilen frem til neste service. Det bidrar til at eier kan kjøre frem til neste service uten ytterlige verkstedbesøk.

Han understreker at det selvfølgelig kan dukke opp ting med bilen som ikke kan forutses i mellomtiden.

Les også hvorfor du burde bytte registerreim her.

Nye regler EU-kontroll bil

Servicesjefen legger til at det er en kostnad knyttet til det å drive med EU-kontroll. Både med utstyr og kursing av kontrollører.

De nye kravene har resultert i en økning av prisen. Du kan lese mer om regler for EU-kontroll her, og hvorfor prisen økte i 2019.

 

Kilder: Statens Vegvesen, NAF