Alt om bil

Slik funker den elektriske SUVen for denne familien

Av 5. november 2021 No Comments
Elbil SUV

Elbil SUV er det nye tilskuddet i familiens hverdag

Da Bård Hauge og hans familie på fire skulle velge deres nye familiebil, falt valget på  en elbil SUV. Slik funker den elektriske SUVen i deres hverdag.

– Vi valgte en fullutstyrt Q4 e-tron 50 Edition One av flere grunner. Jeg er nok litt over gjennomsnittet opptatt av biler og detaljer. Derfor falt jeg også pladask for denne modellen. Jeg synes Audi har truffet ekstremt godt på detaljene og et utseende som appellerer uavhengig av hvilken alder du er i. I tillegg har elbilen en overkommelig pris. Q4 e-tron har like mange fine detaljer og linjer utvendig som innvendig. Den er akkurat passe stor, lettkjørt, behagelig og har god nok rekkevidde til vårt forbruk.

Fossil stasjonsvogn vs elbil SUV

Familiens siste bil var en A6 Allroad og en BMW i3S. Nå har de elbil SUV som den eneste bilen. Grunnen til at det ble Q4 e-tron, er mye takket være den yngste datteren, som alltid har ønsket at familien skulle skaffe seg en SUV istedenfor en stasjonsvogn. Bård forteller at de alle ønsket en forandring som frydet. En ny bilmodell er jo alltid gøy, men det var særlig viktig at den nye bilen også skulle være elektrisk.

– Det er fristende å forklare valget ut i fra de økonomiske fordelene, men ser vi bort i fra dette, synes jeg at hele bilindustrien har klart å løfte nivået på design av elbiler slik at de både ser og fungerer på en fremtidsrettet måte. Det er ikke sikkert alle er enig med meg når jeg sier dette, men ved å velge en elbil oppnår vi bedre luftkvalitet, mindre støy og mindre CO2-utslipp. Derfor appellerer det elektriske valget. Etter å ha kjørt elbil SUV en god stund nå er kjøregleden faktisk stor, noe jeg ikke ville trodd selv for kun noen år siden.

Elbil SUVen er akkurat passe stor, lettkjørt, behagelig og har god nok rekkevidde til vårt forbruk. Bård Hauge.

Elbil firehjulstrekk

Familien reiser til jobb, trening, hytta og lengre turer som overgår selve rekkevidden på bilen. De er en aktiv familie og derfor vurderer de en ekstra bil som kan brukes som bybil da de har ulike hverdagsbehov.

Elbil SUV

Bård Hauge og familien er fornøyd med elbil SUV som deres familiebil, Foto: Bård Hauge

Bård forteller at elbil med firehjulstrekk fungerer godt som den mer solide bilen når hele familien skal på lengre turer. De er ikke spesielt nervøse for når snøen legger seg, da de er vant med den stabile fremkomsten quattro firehjulstrekk fra Audi gir deg.

– Vi er en familie på fire og alle sitter godt over lengre tid. Bilen er litt kortere enn hva vi er vant med, men fordelen er at vi nå har bedre plass til å parkere bilen i garasjen. Bagasjerommet er også noe mindre enn vi er vant med, men det er utrolig hva du får med deg med litt smart pakking. Kjøreegenskapene er veldig bra og som forventet. Vi har kjørt noe i ulendt terreng hvor Q4 e-tron oppfører seg stabilt og kommer seg uproblematisk frem. Firehjulstrekken til Audi er noe vi både er vant til og veldig glade i. Skulle jeg ønske meg noe mer, er det kanskje luftfjærer, men det er overraskende god komfort uten dette også. Vi har ikke valgt takstativ, men har hengerfeste. Dette er enda en fin finesse hos Q4, hvor du bare trykker på en knapp så kommer hengerfestet frem, forteller han.

Familien setter også stor pris på Sonos lydanlegg som kommer som standard i elbilen.

–  Vi er veldig godt fornøyde med lydanlegget. Det er bare å skru på og lene seg tilbake og nyte både bil og lyd.

Alle snakker om at de må ha så lang rekkevidde uten å egentlig har tenkt over sitt eget kjøremønster. Q4 e-tron passer oss perfekt. Skal vi på lang tur, altså lengre en 40 mil, er det bare å legge inn en kaffepause. Bård Hauge.

Les mer: Alt du behøver å vite om Audi Q4 e-tron.

Ladetips

Bård og familien synes rekkevidden er mer enn god nok for deres behov. Han mener også at vi må huske på å tenke mer realistisk når vi stiller krav til en elbils rekkevidde.

– Alle snakker om at de må ha så lang rekkevidde uten å egentlig har tenkt over sitt eget kjøremønster. Q4 e-tron passer oss perfekt. Skal vi på lang tur, altså lengre en 40 mil, er det bare å legge inn en kaffepause. Pauser er uansett fornuftig med tanke på sikkerhet. Vi har aldri så dårlig tid at vi ikke rekker en 30 minutters kaffestopp, forteller Bård.

Lad når du kan og ikke når du må. Det vil si at det er lurt å lade når dere tar pause for å strekke på bena eller tar dere en matbit. Da blir det aldri tid du mister.

– Det handler det om å planlegge og legge til rette distanse og lading før turen. Hvis du har lader hjemme, er det lurt å varme opp bilen før du skal reise for å spare batteriet i begynnelsen. Kjøremønstret har også mye å si, blant annet hastighet og akselerasjon. Bilen er veldig morsom å akselerere med, men da tappes batteri fortere. Husk også at du får lengre kjørelengde hvis du holder 90 kilometer i timen i en 110-sone.

Bruker ladebrikke når de lader elbilen på veien

Familien har også testet ulike varianter av ladestasjoner og ladebrikke vs mobil-app når de lader på farten.

– Vi hadde småproblemer i starten, men i ettertid viste det seg å være ladestasjonen vi brukte som trolig ikke var helt stabil. Senere har vi benyttet oss av ladestasjonene hos Circle K som vi opplever som gode og stabile. Vi er medlem av Elbilforeningen og har en ladebrikke herfra som vi har registrert hos ladeleverandørene vi bruker. Et godt tips: Uansett hvilke leverandører du velger å benytte, anbefales ladebrikke. Vi har prøvd med og uten (mobile app), men opplever mindre problemer med ladebrikke. Det er raskt, enkelt og stabilt.

Q4 e-tron er en bil som er veldig morsom å akselerere med, men da tappes batteri fortere. Husk også at du får lengre kjørelengde hvis du holder 90 kilometer i timen i en 110-sone. Bård Hauge.

Elbil SUV

Q4 e-tron med sommerdekk som er den personlige favoritten til familien hvis de måtte velge, Foto: Bård Hauge

Til sist har Bård dette å si til deg som eventuelt vurderer å skaffe deg ditt eget eksemplar av en Q4 e-tron.

– Hvis du er ute etter en bil som du gleder deg til å se om morgenen og som garantert gir deg kjøreglede, god oversikt og som vil ta deg frem uansett vær, er dette en bil å anbefale. Skal du derimot kjøre tur retur Oslo-Kristiansand hver dag, eller dere er en stor familie med behov for mye bagasje, ville jeg nok vurdert en større bil.

Les mer: Her er alle elbilene fra Audi.

Har du spørsmål? Kontakt oss uforpliktende her:


     

    Kilder: NAF