Alt om bilEU-kontroll

EU-kontroll regler

Av 24. oktober 2019 No Comments
EU-kontroll regler

EU-kontroll regler: Hvorfor er EU-kontroll blitt dyrere?

EU-kontroll regler: Fra februar 2019 fikk EU-kontrollen nye regler.

Plutselig dukker tanken opp – “Når skulle jeg hatt EU-kontroll, hvor mye koster det igjen, og hvilke ting må jeg huske å sjekke i forkant?”.

Med årets endring som har ført til en økning i prisen på kontrollen, spør nok også mange seg hva denne endringen faktisk innebærer. Her forsøker vi å besvare disse spørsmålene.

EU-kontroll regler

Hva innebærer nye regler for EU-kontroll, hvor mye koster det og når skal bilen ha kontroll? Foto: Pixabay

EU-kontroll når? Pris på EU-kontroll

Kontrollintervallene forblir de samme – ny frist får du først når du har vært til kontroll med din nåværende opprinnelige frist.

For vanlige personbiler (under 7500 kg), er det krav om kontroll annethvert år etter at bilen har rundet fire år. Kjøretøy over 7500 kg skal inn én gang i året.

De nye kravene til EU-kontrollen har resultert i en økning av prisen. Økning på pris av denne kontrollen har hendt tidligere. Sist gang doblet prisen seg – denne gangen er det ikke fullt så mye. Du kan se flere detaljer og sjekke både pris og når din bil skal på EU-kontroll her.

EU-kontroll regler

Foto: Pixabay

Hva innebærer de nye reglene?

Dinside forklarer de nye reglene og hvilken effekt de har hatt på verkstedene i praksis:

Mens det fram til og med i dag kun har vært krav til virksomheten som utfører kontrollen, blir det nå nye krav om en egen opplæring og personlig godkjenning av nye kontrollører og tekniske ledere. Det er snakk om ni timer teori og 14 timer praktisk opplæring. Det vil koste verkstedet 10.000 kroner per person, i tillegg til tapt arbeidsinntekt.

Statens Vegvesen utdyper at kontrollen består av to deler:

Den første delen er en trafikksikkerhetsdel som kontrollerer lys, sikt, hjul, belter og bremser.
I del to, som er en miljødel, måles støy og avgasser.

Statens Vegvesen sier videre at du ikke behøver å ta med deg begge sett med dekk til kontroll – kun de dekkene bilen har når tiden er inne for kontroll. Når bilen er kontrollert, får du en kontrollseddel som viser resultatet. På denne finner du kilometerstand, neste frist for kontroll og eventuelle mangler som ble funnet under kontrollen.

EU-kontroll regler

Finnes det en sjekkliste man kan følge selv i forkant av EU-kontroll? Foto: Pixabay

EU-kontroll sjekkliste?

Bilen sjekkes altså basert på to deler bestående av hensyn til trafikksikkerhet og miljø. EU-kontroll må allikevel ikke misforstås som en tilstandsrapport. Kontrollen har som formål å sørge for at bilen er trafikksikker og miljøvennlig. En slik type kontroll sier altså ikke noe om kvaliteten på bilen din, men er en nødvendig og obligatorisk kontroll som alle biler skal gjennom.

Det du kan gjøre som en tjeneste til deg selv i forkant, som en egen sjekkliste, er å ta bilen inn til service. Da unngår du de største overraskelsene, og kanskje til og med de største kostnadene. Er du fortsatt usikker på når bilen din skal til neste EU-kontroll, kan du sjekke det her på Statens Vegvesen sine sider.

 

Har du Volkswagen? Se pris og bestill EU-kontroll her

Har du Audi? Se pris og bestill EU-kontroll her

Har du VW varebil? Se pris og bestill EU-kontroll her

 

 

Kilde: ABC Nyheter,  Dinside, Statens Vegvesen