
EU-kontroll regler
Plutselig dukker tanken opp hos enhver av oss – “Når skulle jeg hatt EU-kontroll, hvor mye koster det, og hva må jeg huske å sjekke i forkant?”. Nye regler for EU-kontroll fra 2019 førte til en økning i prisen på kontrollen. Derfor spør nok også flere av oss seg hva denne endringen faktisk innebærer.

Hva innebærer nye regler for EU-kontroll, hvor mye koster det og når skal bilen ha kontroll? Foto: Pixabay
EU-kontroll når? Pris og tidspunkt for EU-kontroll bil
- For vanlige personbiler på under 7500 kilo, er det krav om kontroll annethvert år etter at bilen har rundet fire år.
- Kjøretøy over 7500 kg skal inn én gang i året.
De nye kravene til EU-kontrollen har resultert i en økning av prisen. Økning på pris av denne kontrollen har forekommet tidligere. Du kan se flere detaljer og sjekke både pris og når din bil skal på EU-kontroll i bunnen av artikkelen.

Foto: Pixabay
EU-kontroll vs service på bil
Hvorfor utelukker ikke EU-kontroll service på bilen din?
Statens Vegvesen skriver at:
EU-kontrollen er viktig for trafikksikkerheten og miljøet (…).
Allikevel er det ingen garanti for feilfri bil:
(…) at bilen er nylig EU-godkjent er ingen garanti for at bilen er feilfri.
Det kan for mange virke merkelig at en EU-kontroll ikke kan utelukke en service, men dette er altså to helt ulike gjennomganger av bilen din.
Derfor utelukker ikke EU-kontrollen service på bilen

Servicesjef på personbil i Erik Arnesen, Åsmund Juul Auk
Vår Servicesjef på personbil i Erik Arnesen, Åsmund Juul Auk, forsøker å klare opp i forskjellene på de to kontrollene.
– En EU-kontroll er en kontroll som kreves hvert 2 år etter at bilen er fylt 4 år. Dette er alle biler pålagt å følge etter Statens Vegvesens regler.
Vegvesenets beskriver EU-kontroll som: en kontroll som skal sikre at kjøretøyet holdes i trafikksikker og miljømessig akseptabel stand.
Forskjellen på service og EU-kontroll på bil, er at en EU-kontroll tar for seg den tilstanden bilen er etter forskriftene fra statens vegvesen der og da. Åsmund Juul Auk, Servicesjef på personbil
For å konkretisere hva dette innebærer, gir Statens Vegvesen sjekk av mønsterdybden på dekkene som et eksempel. Finner kontrolløren ut at dekkene er slitt, er allikevel ikke dette noe man skal notere som en “mangel” under EU-kontroll dersom mønsterdybden oppfyller minimumskravet. Åsmund utdyper:
– Forskjellen er at en EU-kontroll tar for seg den tilstanden bilen er etter forskriftene fra statens vegvesen der og da, forteller Åsmund.
Når bilen skal inn til service er det derimot en annen rutine forklarer han:
– Ved en service ser man både på dagens tilstand og tilstanden på bilen frem til neste service. Det bidrar til at eier kan kjøre frem til neste service uten ytterlige verkstedbesøk.
Åsmund understreker at det selvfølgelig kan dukke opp ting med bilen som ikke kan forutses i mellomtiden.
Les mer: Hvorfor du burde bytte registerreim.
EU-kontroll regler og hva de innebærer
Dinside forklarer de nye reglene og hvilken effekt de har hatt på verkstedene i praksis:
Mens det fram til og med i dag kun har vært krav til virksomheten som utfører kontrollen, blir det nå nye krav om en egen opplæring og personlig godkjenning av nye kontrollører og tekniske ledere. Det er snakk om ni timer teori og 14 timer praktisk opplæring. Det vil koste verkstedet 10.000 kroner per person, i tillegg til tapt arbeidsinntekt.
Statens Vegvesen utdyper at kontrollen består av to deler:
Den første delen er en trafikksikkerhetsdel som kontrollerer lys, sikt, hjul, belter og bremser.
I del to, som er en miljødel, måles støy og avgasser.
Statens Vegvesen sier videre at du ikke behøver å ta med deg begge sett med dekk til kontroll – kun de dekkene bilen har når tiden er inne for kontroll. Når bilen er kontrollert, får du en kontrollseddel som viser resultatet. På denne finner du kilometerstand, neste frist for kontroll og eventuelle mangler som ble funnet under kontrollen.
Les mer: Derfor skal elbilen på service til tross for at det ikke er noen åpenbare feil.

Finnes det en sjekkliste man kan følge selv i forkant av EU-kontrollen? Foto: Pixabay
EU-kontroll sjekkliste
Bilen sjekkes altså basert på to deler bestående av hensyn til trafikksikkerhet og miljø. EU-kontroll må allikevel ikke misforstås som en tilstandsrapport. Kontrollen har som formål å sørge for at bilen er trafikksikker og miljøvennlig. En slik type kontroll sier altså ikke noe om kvaliteten på bilen din, men er en nødvendig og obligatorisk kontroll som alle biler skal gjennom.
Det du kan gjøre som en tjeneste til deg selv i forkant, er å ta bilen inn til service. Da unngår du de største overraskelsene, og kanskje til og med de største kostnadene. Er du fortsatt usikker på når bilen din skal til neste EU-kontroll, kan du sjekke det her på Statens Vegvesen sine sider.
Har du Volkswagen? Se pris og bestill EU-kontroll her
Har du Audi? Se pris og bestill EU-kontroll her
Har du VW varebil? Se pris og bestill EU-kontroll her
Kilde: ABC Nyheter, Dinside, Statens Vegvesen