Alt om bil

Fem tips til økovennlig kjøring

Av 17. september 2021 No Comments
Fem tips til økovennlig kjøring

Slik kan du kjøre mer økovennlig, her er fem tips

Økovennlig kjøring kan være lønnsomt både for deg og for miljøet. Her er fem tips til økovennlig kjøring og noen av de enkleste handlingene du kan gjøre som sjåfør, samtidig som du kan spare penger og øke rekkevidden på din elbil.

Hold jevn fart

1.Utnytt bilens fart mest mulig ved at du:

Forutser trafikksituasjonen så langt det lar seg gjøre og holder god avstand. Det vil hjelpe deg med å bevare jevnt tempo gjennom at du kan utnytte farten og trille fremfor å bremse og akselere.

Fem tips til økovennlig kjøring

Audi RS e-tron GT, elektrisk sportsbil, Foto. Simen Kronvall l Erik Arnesen

 

Økovennlig kjøring sparer drivstoff

2. Kjør med jevn fart ved å bruke det høyest mulige giret ved lavt turtall. Kjøring med høy fart eller med høyt turtall øker drivstofforbruket betraktelig.

3. Skift til høyere gir tidlig, så trekker det mindre drivstoff.

Fem tips til økovennlig kjøring

 

Sjekk trykket i dekkene

4. Hold jevnlig oversikt over trykk i dekkene. For lite luft skaper mer rullemotstand og øker derfor bensinforbruket. Passer du på riktig trykk øker du også dekkenes levetid.

Fem tips til økovennlig kjøring

Husk å sjekke trykk i dekkene jevnlig, Foto: Pexels

 

Fem tips til økovennlig kjøring

5Unngå unødvendig vekt. Fjern skiboksen om den ikke er i bruk, lukk vinduer i høy fart og bruk elektrisk utstyr kun ved behov – særlig aircondition.

Elbil rekkevidde

Økokjøring og din kjørestil har også en effekt på rekkevidden på din elbil. Teknisk Ukeblad konstaterer at det har en logisk sammenheng mellom det å kjøre pent og dermed forbruke mindre strøm.  TU skriver blant annet at:

Den store fordelen med elbiler og hybrider er at du får tilbake energi når du reduserer hastigheten. Når elmotoren bremser opp kjøretøyet, genererer den strøm som føres tilbake til batteriet. Det gjelder å tyne så mye som mulig ut av denne muligheten. Når du må stoppe, bør du slippe opp på gassen slik at du ruller til stopp. Jevn flyt i kjøringen er viktig for å hindre unødvendig energiforbruk. Saken om hvordan TU økte rekkevidden på elbil kan leses i sin helhet her.

Les mer: Sjekkliste for en trygg og sikker bilferie.

 

Kilder: Audi Norge, Volkswagen.com