Alt om bil

Hvorfor service på elbil? Det er jo ingen åpenbare feil

Av 1. oktober 2019 No Comments
Service på elbil

Hvorfor må jeg ha service på elbil?

Elbilen går så det suser og ingen deler av bilen lager mistenkelige lyder. Hender det da at du tenker: «Hvorfor må den på service – er ikke det både bortkastet tid og penger?». For eksempel er det vel ikke de samme elementene som må sjekkes på elbilen som på hybrid eller fossil? Jo, det er fortsatt mye av det samme som skal sjekkes når elbilen skal på service.

– For eksempel må dører, dekktrykk, motor, gir, understell og bremser fortsatt sjekkes på elbilen, forteller leder for kundesenteret på Erik Arnesen Bryn, Bjørnar Kristiansen.

Rekuperasjon og elbilens bremser

Når det gjelder service på elbil, er det også spesielt bremsene som må inspiseres.

Servicesjef Åsmund Juul Auk, forteller blant annet at bremsene på el- og hybridbiler til en viss grad vil ruste mer på grunn av rekuperasjon (altså elbilens evne til å gjenvinne energi ved å blant annet unngå å bruke bremsen på tradisjonell måte).

– Det som er viktig er å bremse kraftig opp i blant, og spyle med høytrykkspyler mot bremsene for å få vekk skitt. Økt mengde med salt på veier om vinteren vil bidra til økt rustangrep på bremser generelt og elbiler, med sine utløp for stikkontakt, kan være mer utsatt for rust, forteller han.

Auk sier videre at det i løpet av en tre-års periode , kun blir skiftet bremsevæske og pollenfilter – dette er også de eneste delene som blir byttet ut på service på el-bil:

  • Pollenfilter: hvert 2 år/ 60000 km
  • Bremsevæske: 1 gang etter 3 år. Deretter hvert 2 år.
Service på elbil

Det er noen viktige årsaker til å følge serviceintervallene på elbilen, foto: pixabay

3 grunner til at elbilen behøver serviceintervall på verksted:

Noen av hovedårsakene til å ta service på elbilen til tross for at den ikke har noen synlige feil eller mangler er disse:

  1. Kompetanse og riktig utstyr: Batteriet på elbiler behøver gjerne en visuell kontroll og en kontroll av ladeforbindelser. For å åpne og endre batteri på elbiler må du ha særskilt kompetanse og være sertifisert elektrisk instruert personell. Kun høyvoltseksperter kan åpne og bytte batteri på en elbil.
  2. Programvareoppdateringer: i tilfeller hvor fabrikken har forbedret et produkt eller ny programvareoppdatering er tilgjengelig. Her er det også kun et VW-verksted som kan løse oppgaven da det er de som har kontakt med fabrikken. Det varierer om du vil kalles inn eller om det er oppdateringer under et generelt besøk til verkstedet.
  3. Mobilitetsgaranti: Dersom du er nøye med å følge Volkswagens serviceprogram, har du også alltid deres mobilitetsgaranti i ryggen. Du er også dekket for hentetjeneste og leiebil.

Når er det på tide med service på elbil? Lytt til varsellampa

Har naboen din nettopp vært på service, og du er usikker på om du burde ta en tur med din elbil? Kanskje du har mottatt en melding om at den skal inn til service som ikke nødvendigvis samsvarer med hva du ble opplyst om av forhandler? Bjørnar forteller at kundesenteret får en del av disse henvendelsene, og at de da råder til at man følger med på varsellampen som indikerer service.

– I dag er det så stor variasjon mellom bilene at du trygt kan følge varsellampen for når det er på tide at bilen skal på service. Lyser ikke denne, behøver du ikke å tenke på det. Lyser den, burde du booke time til service innen 30 dager fra lampen begynner å lyse, sier han. Servicetilbud til 5 år eldre e-Golf og e-UP finner du her:

Service på elbil

Elbilen bør inn til service innen 30 dager etter at lampen begynner å lyse (avhengig fra bil til bil hvordan dette symbolet ser ut), foto pixabay

Må det være merkeverksted?

Sjekk at verkstedet du velger er godkjent av Statens Vegvesen. Det kan også være lurt å sammenligne både priser og antatt tid på jobben mellom forskjellige verksteder for å finne det som passer ditt behov mest.

Allikevel sier elbilforeningen at: Dersom man velger å utføre service og vedlikehold på et ikke-merkeverksted, er det viktig (kundens ansvar) at man forvisser seg om at kontrollpunktene er i henhold til fabrikkens anbefalinger.

På våre merker er det for eksempel kun vi som merkevareforhandler som kan utføre garantireparasjoner og oppdateringer på batteri og høyspentsystem.

Hvis du lurer på hvilke regler og retningslinjer som gjelder for lading av elbilen din, kan du lese mer om det her.

Hva koster service på elbil?

Ønsker du en veiledning på hva en service på din elbil vil koste, kan du helt uforpliktende kontakte oss her. Husk bare å legge til reg.nr.:

     

    Kilder: Elbilforeningen, Statens Vegvesen, Volkswagen