Alt om bil

Leasing vs kjøp av bil

Av 11. oktober 2019 No Comments
Leasing vs kjøp

Leasing vs kjøp av bil – hva lønner seg mest?

Diskusjonen i forbindelse leasing vs kjøp kan føles aktuell for de som står i situasjonen hvor de behøver ny bil. Hva lønner seg mest av leasing og kjøp? Det er jo både fordeler og ulemper ved begge alternativene.

Det gjelder til syvende og sist å finne ut av hva dine behov for å ha en bil er. Hvilke kompromisser er du klar til å inngå, og hvilke krav er urokkelige?

 

Leasing vs kjøp

Hvilke fordeler gir leasing, og hvilke fordeler gir kjøp av bil? Foto: Pixabay

Kjøp – kort oppsummert

Kjøper du bilen er den kort og godt din.

Du må selv sørge for finansiering, vedlikehold og service, men du bevarer muligheten til å selge den, eller gjøre innbytte til ny bil når du måtte ønske. Du kan ikke med sikkerhet vite hva verditapet vil bli, men du vil kunne holde en viss oversikt ved å sørge for regelmessig vedlikehold og eventuelt ved taksering.

Leasing kort oppsummert: hva koster leasing?

Du binder ikke opp egenkapital når du leaser.

Når du leaser bil betaler du et fast månedlig beløp som du og forhandler kommer frem til. Kostnaden som skal nedbetales under leasingperioden er: differansen mellom salgssum og bilens verdi når den leveres tilbake.

Du har full bruksrett på bilen og mulighet til å bytte bil hvert tredje år ut i fra hva du velger av tilbakelagte 30.000 – 60.000 km (som oftest 15.000 km per år).

Den endelige summen kommer an på hvilken bil, hvilket utstyr og hvor mye du kjører – derfor er det vanskelig å gi en konkret sum før disse behovene er avdekket. Du kan ta kontakt med en forhandler for å utrede dine behov og forventninger i forbindelse med leasing, for eksempel: skal du ha en elbil, hybrid eller fossil? Og hvor stor bør bilen være ut i fra hvordan du bruker bilen i din hverdag?

Leasing vs kjøp

Valgets kval: Kartlegging av egne behov i hverdagen kan hjelpe deg på vei. Foto: Pixabay

Hva må jeg passe på når jeg leaser?

Når avtalen avsluttes behøver du ikke å ta stilling til bilens markedsverdi, og dermed heller ikke bekymre deg for salg.

Allikevel er det viktig å være påpasselig slik at man ikke må betale både for overkjørte kilometer (altså flere km enn avtalt), og påkost på grunn av det som ofte refereres til som “unormal slitasje”.

Forbrukerrådet gir følgende 7 tips for å unngå å havne i en slik situasjon:

 • Be om å få se leasingselskapets retningslinjer for unormal slitasje før du signerer kontrakten.
 • Vurder om retningslinjene er lette å forstå og akseptable.
 • Velg kun leasingselskaper som aksepterer bruk av uavhengig tredjepart ved uenighet om påkost.
 • Behandle bilen minst like pent som om den skulle vært din egen. Unngå å røyke i bilen eller på andre måter skape luktproblemer.
 • Vurder å reparere skader i god tid før bilen skal leveres. Da vil du få tid til å innhente og sammenligne tilbud fra flere verksteder. Du kan for eksempel lese om Smart Repair og hva dette innebærer her.
 • Vær oppmerksom på at noen leasingkontrakter har føringer for hvilke verksteder som kan brukes.
 • Undersøk om det kan lønne seg å ta skader over forsikringen. Hvis du av erfaring vet at du behandler biler på en måte som gir hard slitasje, bør du tenke grundig over om leasing er noe for deg.

Magasinet Motor råder deg som skal lease til å blant annet:

 • Sammenligne totalprisen
 • Når du har bestemt deg – ikke dropp service:
  Ikke bare kan du miste garanti- og reklamasjonsrettigheter. Du risikerer også pengekrav fra leasingselskapet fordi bil uten full servicehistorikk har lavere verdi. Dessuten må du betale for servicene du har droppet.

I de fleste leasingavtaler er service inkludert i leasingprisen – altså enda en grunn til å ikke hoppe over service-intervallene.

Leasing vs kjøp

Hvilket valg skal man ta? Leasing kan være attraktiv for én hverdag, men kjøp kan være mer attraktiv for en annen type hverdag. Foto: Pixabay

Oppsummert leasing vs kjøp av bil: 3 fordeler ved hvert alternativ:

 

Hvilke fordeler får jeg ved leasing?

 1. Du får alltid kjøre siste bilmodell og knytter deg på den måten ikke til en bil over lengre tid. Med dette sikrer man seg blant annet også nyeste sikkerhetsutsyr.
 2. Forutsigbar pris gjennom hele leieperioden
 3. Dersom ditt behov endrer seg underveis i din leasingperiode, kan andre ta over din leasingkontrakt (i dette tilfellet må du finne en ny leasingtaker, eventuelt kan vi være behjelpelige).

Hvilke fordeler får jeg ved kjøp?

 1. Bilen er din – noe som innebærer at du får:
 2. Gjøre endringer på bilen du selv måtte ønske, både funksjonelle og estetiske, samt selge eller gjøre innbytte når du selv vil..
 3. Du behøver ikke å bekymre deg over “unormal slitasje” på bilens eksteriør og interiør på samme måte som du kanskje ville gjort med leasing. Dersom du vil ha innbytte eller selge igjen, må du naturligvis vedlikeholde bilen, men da bilen er din, kan du avvente og ta avgjørelse om eventuelle reparasjoner i eget tempo.

Her finner du kampanjeinformasjon enten du vil lease eller kjøpe.

 

Kilder: Volkswagen, Motor, Audi, LeasePlan, Forbrukerrådet