Alt om bilBilferie

Sunnmøres tre beste toppturer?

toppturer på sunnmøre

Toppturer på Sunnmøre

Pianist og toppturentusiast Maren Selvaag forteller om de beste toppturene på Sunnmøre. Maren har tilbrakt tre uker på Juvet Landskapshotell. Landskapshotell er et relativt nytt fenomen som preges av funksjonell og minimalistisk design som står i perfekt harmoni med naturen rundt. Juvet var det første landskapshotellet i Europa.

Stedet ligger plassert i en dal på vakre Sunnmøre – eller Zenmøre, som de sier i ski- og klatremiljøet. Rett utenfor døren på Juvet kan du gå turer i spektakulære fjell.

toppturer på sunnmøre

Ankomst Juvet – piano skal fraktes fra Caddy til utsiktsrom

Beste toppturer på Sunnmøre

Maren anbefaler spesielt tre turer etter oppholdet. Alle turene har Juvet Landskapshotell som utgangspunkt:

1. Seljebottstind

En tur som er relativt lett, og passer for de fleste. Du går først på en skogsvei, rett opp fra lysløypen i Omenås. Etter noen høydemeter i bjørkeskog kommer du over tregrensa og opp til utsikt og flotte fjell.

– Toppen ser alpin og tøff ut. Nedkjøringen er fin cruising og morsom skogskjøring, forteller Maren.

2. Trollkyrkja

Dette er en lang tur, og innebærer klatring på slutten. Du starter fra Gudbrandsjuvet, rett bak hotellet, går på skogsvei et stykke før du begynner å legge egne spor. Turen er en klassiker på vårskiføre.

– Jeg gledet meg til å ta på stegjernene og balansere på eggen opp. Tinderangling er min favoritt! Vi nådde ikke helt til topps denne gangen, det var mye snø og vi innså etterhvert at vi burde hatt med tau og forberedt oss på alpin klatring. Vi måtte snu rett under toppen, men det var allikevel en fantastisk følelse å komme seg opp i eksponert terreng, sier hun.

Les mer: Bilferie i Norge, tips til turen.

toppturer på sunnmøre

Strålende vær – topptur ved Trollkyrkja på Sunnmøre

3. Geirangerfjorden

Ikke langt fra hotellet ligger Geirangerfjorden, med flere toppturmuligheter. Her har du med en gang utsikt over fjorden og det er en spesiell følelse med fjellet som ruller over og rett ned i vannet.

– Vi ble fulgt av en ørn til toppen!

toppturer på sunnmøre

Stegjern for tinderangling – Marens favoritt

Ekstra topptur!

Stranda skisenter ligger kun en kort ferjetur unna Juvet. Her kan du enten ta gondolen til topps, kjøre off-pist ned til bygda og ta taxi opp til anlegget igjen. Eller så kan du ta gondolen opp, kjøre litt ned og gå topptur i området. Du har hele tiden utsikt til fjord og fjell.

toppturer på sunnmøre

Stranda – her kan du kjøre helt ned til bygda

Det var her Maren for første gang fikk gjøre det som gir henne størst lykkefølelse på èn og samme dag: stå på ski og gå topptur på dagen, spille konsert på kvelden.

 

toppturer på sunnmøre

Første gang alene på topptur. – Det var mange mennesker i området, ellers ville jeg ikke gått alene, sier Maren

Sett sikkerhet på topptur først

Du bør være i følge med andre når du går toppturer.

I tillegg anbefaler Turistforeningen følgende forholdsregler:

  • Trening: å gå en lengre fjelltur i ulendt terreng og med utstyr å bære på, krever mer enn en kortere treningstur. Ta de korteste turene først, slik at du får et visst treningsgrunnlag.
  • Næring: det gjelder å ikke tømme lagrene i løpet av turen! Spis godt i forkant, ha med en stor matpakke og noe som kan gi ekstra energi, som sjokolade, nøtter og rosiner.
  • Klær: kle deg etter lag-på-lag-prinsippet. Ull innerst, ull eller fleece i mellom, vindtett og vanntett ytterst. Husk lue og votter. Kraftige tursko eller fjellsko – obs! pass på å gå dem inn i forkant, for å unngå gnagsår. Ta med ekstra ullklær i tilfelle du blir våt!
  • Kart og kompass, samt GPS som eventuelt ekstra hjelpemiddel
  • Førstehjelpsutstyr: plaster, strips, kompresser, sportstape, våtservietter
  • Om vinteren: skismøring og utstyr til å fikse bindinger

Kjøre til Sunnmøre

Kjøreturen fra Oslo til Juvet er 48 mil lang, og tar cirka 6 timer og 30 minutter å kjøre. Du kjører via Dombås, Åndalsnes og får med deg Trollstigen før du ankommer Landskapshotellet.

Trollstigen er en av våre nasjonale turistveier, og byr på spektakulære opplevelser og installasjoner. Bare husk at veien er stengt på vinteren.

Les mer: Slik gikk det da Maren dro på norgesferie med pianoet i en Caddy.

Kilde: opp24.dnt.no