Alt om bil

Ulike teknikker for firehjulstrekk

firehjulstrekk

Dette får du i praksis med en bil med firehjulstrekk

Firehjulstrekk gir god fremkommelighet hele året. Med vinter seks måneder av året, er det ikke rart at vi nordmenn har en forkjærlighet for denne egenskapen.

Det finnes ikke ett enkelt firehjulsdriftsystem for alle biler. Du kan for eksempel få en bil med firehjulstrekk der det siste hjulparet kobles inn ved behov, eller med konstant  firehjulsdrift.  Volkswagen med 4MOTION og Audi med quattro er de mest kjente variantene av firehjulstrekk som byr på disse to ulike funksjonene av firehjulstrekk.

Audi quattro gir deg en bil med konstant firehjulstrekk

Betydningen: quattro betyr rett og slett permanent firehjulstrekk. Dersom du mister veigrepet på ett av hjulene, vil dreiemomentet omdirigere til den andre akselen. Dette er noe som skjer automatisk og kontinuerlig gjennom sperren i midtdifferensialen.

Den permanente drivkraften mellom fremre og bakre aksel fordeles med 40/60  foran og bak. Det gjør at systemet kan overføre krefter mellom akslingene inntil 100 prosent ved behov.

Her kan du lese mer om Audi quattros historie.

firehjulstrekk

På Audi Q7 quattro trekker bilen med 4 hjul hele tiden
Foto: Erik Arnesen Bryn

Volkswagen 4MOTION lar deg koble inn bakhjulene ved behov

I en Volkswagen finner du bilmerket kaller 4MOTION-firehjulstrekk. Teknologien er svensk og finnes i en rekke bilmodeller.

Ved standard kjøring er bilen din forhjulsdrevet, mens bakhjulene kobles inn i det øyeblikket systemet oppdager hjulspinn. I tillegg aktiveres ABS-systemet for å bremse ned de hjulene som spinner.

Du får derfor en elektronisk sperre som fordeler krefter til hjulene som har best veigrep til enhver tid.

Firehjulstrekk

Foto: Erik Arnesen

Elbil med firehjulstrekk

Det er med andre ord en klar grunn til at flere av oss nordmenn ofte velger oss en bil som har firehjulstrekk. Bilene med denne teknikken er som skapt for norske forhold hele året.

Noen av elbilene med firehjulstrekk som er tilgjengelige for bestilling i dag er blant annet Audis SUVer, e-tron 50 og 55 og Q4 e-tron som er en mer kompakt SUV. Disse får du også i Sportback-utgaver. På Volkswagens side finner du ID.4 GTX som også er en SUV.

De nevnte helelektriske elbilene har både firehjulstrekk og hengerfeste.

Hybrid med firehjulstrekk

Det passer ikke med helelektrisk for alle, og hvis du bor et sted hvor elbil ikke er praktisk, finnes det også gode alternativer for både hybrid og fossilbil med firehjulstrekk.

Hvis du vil se eksempler på flere bilmodeller og lese mer om hva som utgjør en god vinterbil, finner du et utvalg som takler vinteren bra her.

 

Har du spørsmål? Kontakt oss uforpliktende her: