Alt om bil

Varsellamper bil

Av 20. november 2019 No Comments
Varsellamper bil

Varsellamper bil – hva betyr de?

Varsellamper bil – hva betyr de og hva bør du gjøre når de lyser? Som utgangspunkt for hvordan man reagerer på de ulike varsellampene i bilen, kan Brooms tommelfingerregel være en grei en:

«Varsellampene er basert på samme prinsipp som trafikklys». Eller i hvertfall til en viss grad, og grovt oppsummert.

 

Varsellamper bil

I følge Broom kan man forholde seg til varsellamper i bil på samme måte som man forholder seg til trafikklys. Med visse forebehold såklart. Foto: pixabay

  • De oransje, for eksempel «lite drivstoff igjen», eller «tid for service», gir beskjed om at man skal være oppmerksom og sjekke, men betyr som regel at man kan kjøre videre.
  • Når røde varsellamper tennes betyr det stopp. Nå.

NAF utdyper videre at lyser en av varsellampene rødt, må du stanse umiddelbart, mens lyser de oransje, kan du kjøre til verkstedet. NAF har også laget en utfyllende oversikt over hva de forskjellige varsellampene betyr – også rangert etter fargenivå.

Her er noen av de viktigste som man bør være oppmerksom på. Hele saken fra NAF finnes i bunnen av artikkelen.

Varsellamper bil

Her er de forskjellige symbolene som denne artikkelen tar for seg (symbolene kan variere fra ulike modeller). For desto mer utfyllende oversikt, kan NAF-artikkelen leses i bunnen av denne saken.

Bremsefeil
Symbolet forteller at det er noe alvorlig galt med bremsene på bilen din – det kan være for lite bremsevæske eller at ett av de to bremsesystemene har sviktet. Det er viktig at du sjekker bremsevæskenivået og at bilen tas med til verksted for kontroll.

Motortemperatur
Temperaturen på kjølevæsken er blitt for høy på grunn for lite væske i systemet eller feil på kjølevifte. Dersom motoren koker og du fortsetter å kjøre, kan skadene bli store. Det er viktig å sjekke nivået på kjølevæske med en gang og ta med bilen til et verksted for sjekk.

Varsellamper bil med skiftenøkkel – Service-varsel

Lampen viser at bilen må på service. Flere moderne biler har ikke faste serviceintervaller, men skal på service ut i fra ulike indikatorer som bilens datamaskin registrerer. Dette er en avgjørelse datamaskinen tar basert på kjørelengde eller kjørestil.

Oljetrykk
Motoren har for lite olje eller motoren har mistet oljetrykket og du må stoppe med det samme for å sjekke nivået. Dersom nivået er ok, men lampen fortsatt lyser, bør du ikke kjøre videre, men ringe etter veihjelp.

Lading
Batteriet signaliserer at det ikke får tilstrekkelig lading. Synker ladespenningen til under 13 Volt, lyser denne lampen. Dynamoreima kan ha røket. Bilen må stoppes og du bør ringe etter veihjelp.

Varsellamper bil

Det er ikke slik man ønsker at kjøreturen skal ende, men det er viktig å stoppe umiddelbart dersom enkelte lamper lyser rødt, Foto pixabay

Airbag lampe lyser

Indikerer at det er oppstått feil på bilens krasjsensorer, kollisjonsputer eller tilhørende ledningsnett. Det kan bety at puten(e) ikke vil løse seg ut i en eventuell kollisjon, og bilen burde tas med til verskted for feilsøking.

Dekktrykkvarsler
Når dekktrykket faller, tennes denne lampen, som også kan indikere punktering. Sving inn og sjekk lufttrykket på nærmeste bensinstasjon.

Varsellamper bil

Hva er betydning av varsellamper bil? Når skal man stoppe og når kan man kjøre videre? Foto: Pixabay

Motorlampe lyser gult – Motorfeil

Viser til potensiell feil eller forstyrrelse i bilens innsprøytings- eller motorstyringssystem. Bilen går gjerne automatisk ned på nødprogram og motoren trekker dårligere for å unngå overbelastning. Bilen bør til verksted for feilsøking.

Bremsebelegg
En elektrisk føler som sitter på bremsene gir et signal om at bremseklossene begynner å bli tynnslitte. Når denne lyser er det på tide å bytte bremseklosser.

Når det gjelder de grønne varsellampene er det noen av disse man burde legge litt ekstra merke til, som for eksempel symbolet som viser tåkelys: Dette kan nemlig blende møtende bilister unødig, og er derfor fint å skru av dersom sikten er god.

Kilder: NAF, Broom