
Kjekt å vite om selvkjørende biler
Utviklingen av teknologi for selvkjørende biler (autonome biler) har gått fra science fiction til «rett rundt hjørnet» i rekordfart.

Slik kan en av Audi sine fremtidige selvkjørende biler se ut på innsiden Foto: Audi / konseptutgave av bilen
Færre ulykker
Antall ulykker og køer på veiene forventes vesentlig redusert når selvkjørende teknologi blir virkelighet. Førerassistentsystemer har allerede bidratt til en nedgang i ulykkesstatistikken de siste årene.
Per Andreas Langeland, en av forskerne bak en rapport gjort for Transportøkonomisk Institutt, bekrefter overfor Aftenposten:
– Det mest effektive (for å få ned antall ulykker, journ.anm.) er teknologi som kompenserer for sjåførens svakheter.
– De virkelig store effektene vil trolig komme når bilene begynner å kommunisere med hverandre og med veien, samt om føreforhold og trafikk.
5 nivåer for for selvkjørende biler
For at en bil skal kunne defineres som 100 prosent selvkjørende, må den være på nivå 5 for autonomi. Da er bilen uten ratt og pedaler, og kjører helt uten innblanding fra en sjåfør.
Dette innebærer nivåene:
- Sjåføren har enkel støtte fra bilen, som cruise control
- Kjøreassistenter utover enkel cruise control – som at bilen sørger for å holde filen og tilpasser seg farten på bilen foran (lane assist og adaptiv cruise control)
- Bilen kan ta enkle avgjørelser på egenhånd, utover det som beskrives i nivå 2 – for eksempel gi mer gass, utføre forbikjøring med mer. Dette er ikke funksjoner som er tilgjengelig for øyeblikket, men en prototype av Audi A7 har nivå 3-egenskaper
- Bilen kan klare alt selv – men er begrenset av å kun være i stand til å operere innenfor et gitt område. For eksempel er den selvkjørende bussen i Fredrikstad på nivå 4
- Bilen er fullstendig selvkjørende – frakter deg førerløst uansett hvor du skal.
Audi begynte med utvikling av selvkjørende biler i 2010
Audi hadde en selvkjørende prototype allerede i 2010. I 2013 var Audi den første bilprodusenten som fikk tillatelse til å teste selvkjørende biler i California og Nevada. I 2015 kjørte konseptbilen Audi A7 piloted driving concept 90 mil på egenhånd fra San Francisco til Las Vegas, for så å selv bevege seg rundt i Shanghai i Kina, i tett bytrafikk.
Selvkjørende prototyper fra Audi:
- 2010 Shelley Audi TTS, kalt «Shelley» var den første prototypen Audi brukte for å teste selvkjørende biler på vei.
«Shelley» var den første selvkjørende prototypen fra Audi – testet ut allerede i 2010 Foto: Audi
- 2014 – Bobby Audi RS7 piloted driving concept, kalt «Bobby» tok selvkjøring et stort skritt videre og fullførte en runde på Hockenheimring i Tyskland, i racingfart.

«Bobby» tok seg en førerløs runde på racerbanen i 2014 Foto: Audi
- 2015 – Jack Audi A7 piloted driving concept, kalt «Jack» var den første selvkjørende testbilen som kjørte hele 90 mil, fra San Francisco til Las Vegas.
Senere samme år kjørte Jack 15 kilometer gjennom Shanghai i tett bytrafikk.

«Jack» kjørte selv de 90 milene fra San Francisco til Las Vegas Foto: Audi
- 2016 – Audi A8 L W12 En selvkjørende Audi A8 tok skuespiller Daniel Brühl direkte til den røde løperen på åpningen av Berlin Film Festival.

A8 har vært testet ut for førerløs kjøring Foto: Audi
- 2017 – Audi A7 piloted driving concept Audi tester Audi A7 piloted driving concept under normale forhold på vanlige motorveier i Bayern, Tyskland.

Audi A7 testes førerløst på motorveien i Tyskland Foto: Audi
Delvis selvkjørende bil allerede i 2019
Audi har konkrete konseptbiler som kan bli i stand til å fungere på autonominivå 5 planlagt:
- Audi Elaine – planlagt i 2019 og kommer med egen motorveisjåfør som skifter fil selv, kan kjøre forbi og legge seg tilbake i opprinnelig felt.
- Audi Aicon er klargjort for selvkjørende nivå 5

Audi Elaine | Foto: Audi / konseptutgave av bilen

Audi Aicon blir 100 % selvkjørende Foto: Audi / konseptutgave av bilen
Kilder: tu.no, side3.no, E24, audi.no, aftenposten.no