Audi

Audi sport quattro revolusjonerte motorsporten

Audi quattro sport

Historien bak Audi sport quattro

Audi sport quattro: Med introduksjonen av quattro, ble motorsporten revolusjonert med teknologien bak firehjulstrekk. Audi quattro UR ble presentert i 1980 og revolusjonerte bilverdenen som i etterkant ville følge i Audi sine fotspor med denne teknologien.

Audi sport quattro

Audi sport quattro er for flere bilelskere en drømmebil

Opphavet til sport quattro: firehjulstrekk

Audi inntok rally-sporten i 1978 med biler med forhjulstrekk. 1980 ble det året som markerte veien videre da quatto UR viste hva firehjulstrekk kunne gjøre på veien. quattro betyr permanent firehjulstrekk. Dersom du mister veigrepet på ett av hjulene, vil dreiemomentet omdirigere til den andre akselen.

Audi sport quattro

En entusiast har her delt bilde av sin Audi sport quattro

Bakgrunnen for opprinnelsen av sport quattro

quattro dominerte motorsporten og ga Audi enormt mange seire, men de ønsket å optimalisere desto mer. For å dra bedre nytte av de slappe reguleringene av gruppen klasse-B i rally, utviklet Audi derfor Sport quattro for sesongen 1984.

Audi sport quattro, med sin effekt på 225 kW, hadde kortere akselavstand – noe som tillot raskere håndtering. Denne ble etterfulgt av Sport quattro S1 i 1985, som skapte en effekt på 350 kW og fikk en legendarisk status mye på grunn av de oppsiktsvekkende bakre spoilerne. S1 veide 1,090kg og skjøt fra 0-100 km/t på 3,1 sekunder.

Audi Sport quattro

Foto: Audi

“Høydepunkt for hva man kan gjøre med en rallybil”

En modifikasjon av S1 sørget for at Audi stakk av med seieren i Pikes Hill Climb i Colorado sommeren 1987. Sport quattro ble utsmykket med noen enorme vinger, og kjørte de 19,99 kilometerne, hvor lite av veien var asfaltert på den tiden, på en rekordtiden 10 minutter og 47,85 sekunder. Toppfarten var på 196 km/t.

Sjåføren selv, Walter Röhrl, beskrev det som det absolutte høydepunktet for hva man kan gjøre med en rallybil.

Audi sport quattro

Sport quattro kan ligne mye på sitt opphav, men den har noen karakteristikker som avslører den

Audi sport quattro – den ultimate drømmebilen for entusiaster

Abc nyheter huket en tid tilbake tak i en entusiast (ikke samme som du ser i våre bilder), som hadde fått klørne i en utgave av sport quattro. Nettavisen beskriver kort og godt hva som gjør modellen så spesiell for mange:

Et litt nøye blikk vil avsløre at vi her ikke bare snakker om en «vanlig» Audi Ur-Quattro, men faktisk en Sport Quattro. De er snarlike på litt avstand, men die hard-entusiastene ser allerede i stummende mørke forskjell. Den lignet på sitt opphav, men forfra var den enkel å skille på grunn av annet grilldesign og enda bredere skjermer, og fra siden var forskjellene svært åpenbare: Fasongen var lik, men med hele 32 cm kortere hjulavstand og en brattere frontrute-vinkel ble Sport Quattroen svært kompakt å se på.

Proporsjonene ble langtfra like harmoniske som på Ur-Quattroen, men det spilte ingen rolle: Denne spesialversjonen, for øvrig med karosseri bygget stort sett i karbon og andre lettvektsmaterialer, var ment for seriøs racing, og ikke for å vinne skjønnhetskonkurranser.

Audi Sport quattro

På innsiden av sport quattro fra den lidenskapelige entusiasten som har latt oss dele disse bildene

Høypresterende sportsbil

Første generasjon av Audi R8 høypresterende sportsbil ble lansert i 2007. quattro-systemet på denne var en særlig spesiell utvikling, med girkassen bak. Det som integrerte en kraft take-off som supplerte en uregulert tykk kobling i frontakselen via en propellakseleffekt. Den kunne koble 15-30% moment til forhjulene når omstendighetene krevde det.

Her kan du lese mer om Audi quattro

 

Kilder: Audi, Abc nyheter