
Slik funker Audi e-tron på biltur i Norge
Jens Fossum og hans familie har reist med Audi e-tron på biltur i Norge. Jens Fossum og hans ekstremt aktive familie har kjørt Audi e-tron 55 nesten 30.000 kilometer på ett år. Elbilen er en bruksbil for gjengen på fem, og de har ofte behov for å ha med seg mye utstyr.

Det er viktig å teste at alt er i orden før man gir seg i vei på telttur, Foto: Jens Fossum
Bilferie i Norge med Audi e-tron: Planlegging
– Når planene legges, bruker jeg tid på å orientere meg om hvor vi kan lade bilen. Dette noteres ned i Microsoft OneNote og er dermed enkelt å finne når planer må endres, forteller han.
Familien planlegger lading av elbilen underveis, i tillegg til pauser slik at de får hvilt ut.
– Vi hadde en langhelg i slutten av mai til Romsdalen. Da det er en lang strekning bestilte vi overnatting på en hytte i Dombås. Det ble kombinert frokost og lading av bilen på morgenen før vi kjørte vestover mot Romsdalen.
Les også: Alt du bør huske på før dere legger ut på bilferie i Norge.
Tommelfingerregler for lading av Audi e-tron
– Vår gylne regel er at vi alltid forsøker å ha bilen oppladet så mye som mulig før vi skal reise videre. Når vi begynte å reise rundt med vår e-tron 55, følte vi først at det var upraktisk å hele tiden tenke på når og hvor vi kunne lade, forteller Jens.
Sammenligner man dette med å bruke to minutter på å fylle en fossil bil med drivstoff, så kan det sikkert virke litt meningsløst for mange, men vi har innarbeidet gode rutiner som fungerer bra for oss. Jens Fossum.
Han legger vekt på at det er godt med penger spart ved bruk av elbil, men at det finnes andre utgifter som raskt kan ta overhånd når man stopper for å lade.

Det er viktig å stoppe og nyte turen på bilferie, og helst med nistepakke slik at man sparer penger på turen, Foto: Jens Fossum
– Det er deilig å kunne bevege seg gjennom vårt flotte land med elbil og bruke minimalt med penger på lading. Husk bare at den økonomiske delen av bilholdet står seg ikke over tid hvis du skal fylle på kroppen med dyre hamburgere hver gang dere stopper for å lade.
Smør med matpakke, ta frem primusen og kok opp noe godt. Skal du bo i telt, er dette muligheten til å eksperimentere med hva dere får til å lage med stormkjøkken. Jens Fossum.
Bevisst valg av reiserute på biltur i Norge kan øke rekkevidden
Familien har flere triks for hvordan du kan endre kjørevanene dine med elbil for å få mest ut av rekkevidden og samtidig oppleve ting dere ellers ville gått glipp av fra bilen.
– Der det er mulig, velger vi ruter som ikke innebærer å kjøre på motorvei. Svært ofte må vi for eksempel velge mellom å kjøre E6 eller E4 nordover mot Lillehammer. I stedet for å kjøre motorveien opp til Minnesund og videre til Hamar eller Elverum, så velger vi å kjøre E4 gjennom Nittedal.
Det er utrolig hvor mye mer strøm du bruker når bilen ligger i 110 kilometer per time på motorveien enn når du cruiser i 70-, 80- og 90-soner. Det er minimalt med tid du sparer på å ta den raskeste veien, og resultatet er oftest at du må lade tidligere og lengre. Husk også at bilen bruker litt mer strøm når det er mer vind og ikke minst når det regner. Jens Fossum.

Jens og familien har med seg mye utstyr på sine bilferier i Norge. Her pakker de ut på Valdresflye sør i Jotunheimen, Foto: Fossum
Familieferie og pakking av bagasje
Jens og familien er på mange ulike turer i løpet av ett år. Ønsker du inspirasjon til reiser, kan du blant annet lese mer om familiens eventyr i Romsdalen her. Gjengen har også testet diverse ekstrautstyr for å finne ut av hva som fungerer best for ulik type bagasje i elbilen.
– Skal du bo på hytter og hoteller, og ikke trenger å ha med så mye fungerer nok Audi e-tron godt uten innkjøp av ytterligere utstyr. Men skal du ha med deg sykler, kajakker, ski, telt, soveposer og mye annet, burde du planlegge hvor mye ekstrautstyr du trenger.
Her kan du lese alt du behøver å vite om e-tron 50 og e-tron 55.
Takboks til e-tron
Takboksen egner seg ypperlig til å pakke alle de tingene du håper du ikke trenger i løpet av sommerferien, for eksempel alle klærne og skoene du trenger til å takle det varierende norske sommerværet. Jens Fossum.
Familien har også tips til hvordan potensielle frustrasjoner som for eksempel våte klær ikke skal bli en demper på turen.
– Blir tingene våte mens du går en tur, slenger du det tilbake i takboksen og sørger for å tørke det når du kommer frem til et sted der solen skinner. Husk å ta med klesklyper og tau eller noe annet som kan bindes opp for å tørke ting. Det er svært mange steder på bilen det er mulig å feste tråden til bilen. Rull ned vinduene og bind de rundt nakkestøttene for eksempel.

Foto: Fossum
Takstativ e-tron
– Du får plass til tre sykler (muligens fire) på taket, men det kan være en utfordring å plassere den som du skal ha på midten. Bilen er som regel også ganske høy. Skal du få tilgang kan det være smart å bruke innstillingene for banekjøring så bilen senker seg helt ned. Takstativ til alle andre ting finnes også selvfølgelig, og det er jo mulig å klemme mye rart opp på taket. Har du plass, tar du med en sammenleggbar stige med to til tre trinn. Da kommer du enkelt til takbokser og stativer, sier Jens.
Biltur i Norge med Audi e-tron og stativ til hengerfeste
– Har du to til fire sykler som skal være med, er beste alternativ å bruke et stativ til hengerfestet. Fordelen med dette er at du knapt merker forskjeller i rekkevidden på bilen fordi luftmotstanden ikke øker noe særlig. Det er også enkelt å få av og på syklene. Vi har et Thule-stativ som kan vippes bakover, slik at vi kan komme til bagasjerommet. Vi har også bremselys og blinklys som en del av stativet. Skilt med registreringsnummeret til bilen er også på, avslutter Jens.
Familien har også delt erfaringene sine med el-SUVen til mer vanlig bruk, både i hverdagen og på hytteturer. Her kan du lese mer om Audi e-tron som familiebil.